Kurs - lær deg fjellsikkerhet hos FSG

Fjellsportgruppa arrangerer hvert år forskjellige kurs. Målet er å lære deg noen av triksene for å bevege seg tryggest mulig i fjellet, enten du liker tinderangling, brevandring eller skikjøring. Alle kan være med på kursene, også de som ikke er medlemmer i DNT eller Troms Turlag. Men kursavgiften er litt lavere om du melder deg inn...  Ettersom du får mer erfaring, kan du utdanne deg til turleder eller instruktør, se dnt.no/kurs

Førstkommende kurs

Skredkurs og skredworkshops

Her i FSG har vi jobbet med snøskred siden tidlig på 1990-tallet. Vi har i mange år arrangert skredkurs, der deltakerne har fått en innføring i fjellets luner om vinteren, når du bør holde deg unna de bratte partiene og hva du skal gjøre om kameraten din blir tatt av et snøskred.  Alle nye kurs og workshops annonseres på

www.fjellsportgruppa.com

og på

mailinglista vår

.


Andre kursarrangører: Det finnes en rekke aktører som holder skredkurs i løpet av vinteren. Du kan sjekke aktivitetskalenderen til DNT-Fjellsport på denne siden, eller prøve noen av markedets andre aktører.

De siste årene har vi også arrangert skredworkshops. Da må du ha grunnleggende kunnskaper om snøskred. Her er det fine muligheter til topptur og skredvurdering i variert terreng.

På skredworkshop'en jobber vi i små grupper på maks 5 deltakere, der gruppa planlegger turen med hensyn til snø/vær, terreng og menneskelig faktor dagen før tur, på turen og etter tur. Vi jobber etter Werner Munthers 3x3 metode for vurdering av gruppedynamikk og skredfare under hele workshop'en. Deltakerne skal også gjøre seg kjent med prinsippet bak "V-shape" gravemetode og ha trent med sin egen sende/mottaker før workshopen starter. Vi forutsetter at alle deltakerne har grunnleggende kunnskap om snø slik at vi kan jobbe oss videre derfra og lære av hverandre i løpet av de tre dagene. Om kvelden går deltakerne i grupper og planlegger turen neste dag. Etter turen oppsummerer vi dagens erfaringer først i gruppa og så sammen med alle de andre på workshopen, før gruppa planlegger tur for neste dag. Gruppene kan variere etter deltakernes ønske og turene velges etter forholdene.

Utover skredkurs og skredworkshop tilbyr vi også flere kvelder med redningsøvelser og trening med SSS (Spade, Sender, Søkestang) i nærområde av Tromsø hver vinter. Dessuten har vi nylig startet opp med skredtreningsturer, altså toppturer med integrert skredtrening.

Brekurs

Brekurs har vi arrangert fra før Fjellsportgruppa ble startet. De første kursene ble holdt i vakre Lyngsdalen, men etterhvert ble det flyttet til det enda villere og storslåtte området rundt Strupbreen.På brekurset lærer du deg å bruke tau, isøks og stegjern for å ta deg trygt over breen. Og du lærer hva du skal gjøre for å få kompisen opp av bresprekka han nettopp har ramla opp i. Dette gir deg fem uforglemmelig dager i blåisen på Strupbreen.

Innførng i alpin ferdsel

Dette er et nybegynnerkurs i sikker ferdsel i alpint terreng. Det er ingen krav om tidligere klatreerfaring, men kurset passer også for deg som har klatret litt inne eller på bolteruter og som ønsker å starte å klatre ute. På kurset skal vi lære å sikre med tau der det er nødvendig for å komme opp på bratte fjell, og å rappellere for å komme trygt ned igjen. Kurset er på to dager. Første dagen går vi gjennom og trener på aktuelle metoder i Grøtfjorden på Kvaløya. Andre dag gjennomfører vi en tur i alpint terreng for å praktisere metodene. Tidligere turmål har vært Zapffetoppen og deler av Ersfjordtraversen.

Rapellering ned fra Skamtind på Ersfjordtraversen
Rapellering ned fra Skamtind på Ersfjordtraversen Foto: Robert Kamben

Randonnékurs og telemarkkurs

FSG tilbyr kveldskurs i telemark og randonné. Det skjer en gang i uka, 3 uker etter hverandre i Alpinsenteret i Kroken. Under kurset gir vi råd om grunnleggende teknikk uavhengig av nivå. Vi stiller 3-4 instruktører per kveld. Kurset koster vanlig turavgift (50 kr) per gang. Du må selv betale kostnaden for kveldskort.

Skredinstruktør

Som første fjellsportgruppe i Norge har Fjellsportgruppa i Troms Turlag arrangert metodekurset "skredinstruktør DNT" som har gått over fire hele dager i 2010. Dette var  "grunnkurset" for de som vil bli skredinstruktør DNT, tilsvarende metodekurs klatring og metodekurs bre i NF-stigen for disse instruktørutdanningene. Kurset dekker den teoridelen som en instruktør skal kunne for å kunne holde dagskurs, grunnkurs og skredworkshop.Deltagerne skal etter kurset ha inngående kunnskap om teoretisk og praktisk terrengvurdering, gode kunnskaper om omdanningsprosessene i snødekket, samt være i stand til å bruke ulike metoder for vurdering av stabilitet. De skal ha inngående kjennskap til hvordan været påvirker snøforholdene samt ha et bevisst forhold til gruppedynamikk. Deltagerne skal også beherske kameratredning. Metodekurset er et viderekommende kurs og forutsetter at deltagerne har en viss erfaring og grunnkunnskap om snøskred. Deltagerne skal ha forkunnskaper om kameratredning, være kjent med S/M-utstyret sitt og ha trent på å bruke det. De bør også ha en solide ferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski eller snowboard/splitboard, klær, mat og drikke, samt orientering om vinteren og kunne ta sine forholdsregler i dårlig vær.

Neste steg på veien til godkjent skredinstruktør er tilsammen seks dagers erfaring som medinstruktør/assistent på skredkurs eller skredworkshop før man tar det avsluttende veilederkurset. Veilederkurset vil bli avholdt i april 2011 i Troms,

Utdanningsstigen for skredinstruktører ble utarbeidet av ei arbeidsgruppe fra Fjellsportgruppa i Tromsø; Yngve Antonsen, Jan Fredrik Frantzen, Margrethe Aanesen og Magnus Irgens. Stigen er vedtatt i DNT sentralt som gjeldende utdanning for skredinstruktører innen DNT-systemet. Målet på sikt er å få utdanningsstigen godkjent som en nasjonal standard gjennom Norsk Fjellsportforum. Dette arbeidet er godt igang.

Forutsetningen for å delta på metodekurs som skredinstruktør er: bevis for gjennomført 3 dagers grunnkurs i skredkunnskap, referanse til gjennomført skredworkshop (sted, dato og hvem som arrangerte workshopen), logg som viser 30 gjennomførte toppturer over en periode på minst tre år etter gjennomført grunnkurs

Turlederkurs

FSG bruker sertifiserte turledere, og har to egne turlederinstruktører. Turlederkurs arrangeres med ujevne mellomrom etter behov.


Slik blir du turleder.

Lurer du på noe mer?

Alle kurs og workshops annonseres på mailinglista og på hjemmesida.

Har du spørsmål om kursene vi arrangerer eller lurer på om vi skal sette opp et spesielt kurs, som du ikke finner informasjon om? Ta kontakt med en av komiteene eller styreleder under Om oss.

NB - du er ansvarlig for egen sikkerhet på turer og kurs i DNT. Deltakerne må ha egen reise- og/eller ulykkesforsikring som dekker ulykker i fjellet.