Test av Ortovox Diract Voice

Ortovox Diract Voice
Ortovox Diract Voice
Vekt Søkebredde Markering Antenner Oppdatering Batteri Auto søk til send
210 gram 50 meter Ja 3 Blutetooth Lithium ion, oppladbart med USB Ja, 2 minutter

Kunne du tenke deg at skredsøkeren kunne fortelle deg hva du skal gjøre? Det er tanken med Ortovox sin Diract Voice. Skredgruppa har testet hvor godt søkeren fungerer i praksis.

Taleveiledning er en spennende tanke... Fungerer det? Tja… Vi var alle enige om at det kunne ha noe for seg, men at det trengs mer utvikling før det fungerer ordentlig. Ofte opplevde vi at beskjedene kom litt for sent og at de til tider var mer forvirrende enn til hjelp og strengt tatt fungerte søkeren bedre når vi skrudde av stemmestyringen. Heldigvis har søkeren flere funksjoner enn stemmestyring.

Fysisk så er den liten og kompakt, tar liten plass på kroppen og ligger godt i hånden. Enkel betjening fra send til søk og knapp for utflagging er enkel å bruke, ikke noe problem med hansker eller votter. Skjermen har en retningspil som går 360 grader (tok av og til litt tid før den viste rett vei) og avstandstall som er lett synlig. Antall skredtatte kommer opp nederst på skjermen, viser inntil 4 søkere, og hvem som er utflagget. Jevnt over intuitivt og enkelt brukergrensesnitt. Vi opplevde at søkeren var litt utsatt for elektroniske forstyrrelser som mobiltelefoner og lignende, spesielt i fasen med signalsøk. Søkeren har bluetooth og du kan oppdatere søkeren, endre innstilling og diverse annet via en app.

I tillegg til stemmestyring så skiller Diract Voice seg ut med batteriet. Dette er den eneste søkeren som har et oppladbart lithium ion batteri. Denne typen batteri har sine fordeler og ulemper. Noen helt klar fordeler er at du ikke trenger å bekymre deg for batterilekkasje, det er lett å lade, du slipper å ende opp med mange halvbrukte batterier og batteriet skal tåle kulde bra. Ulempen er at du må huske å lade før du drar på tur, og at du har utfordringer hvis du møter opp ved turstart med en utladet søker. Det hjelper lite å ha en pakke batterier i bilen eller sekken og en powerbank hjelper også lite siden du ikke kan bruke søkeren mens den lader (noe som uansett ikke hadde vært ønskelig). I manualen står det at man heller ikke kan lade batteriet om det er under 0 grader, noe som begrenser ladning utendørs.

For å oppsummere så har Voice delen av Diract Voice et forbedringspotensial, men ellers er den en god søker som passer godt for de fleste som går topptur, så lenge du ikke trenger de mest avanserte funksjonene. Bra batteri, så lenge du husker å lade det, og veldig bra at du kan oppgradere den via bluetooth.

Pluss Minus
Enkel og intuitivEnkel og intuitiv Stemmestyringen trenger litt mer utvikling
Kompakt Litt sårbar for forstyrrelser
Bluetooth Mangler avanserte funksjoner

Skrevet av Håvard Lium 19. januar 2022