Hvilket kurs skal jeg velge?

Et skredkurs gir deg viktig kompetansepåfyll slik at du kan gjøre bedre vurderinger på topptur.
Et skredkurs gir deg viktig kompetansepåfyll slik at du kan gjøre bedre vurderinger på topptur. Foto: Håvard Lium

Det å bli god på skred er en lang reise som krever både tid og erfaring. Reisen består av mange små erfaringer som til sammen gjør at du øker kompetansen din. Det viktigste er å komme seg ut i fjellet og gjøre seg egne erfaringer, men en annen viktig del av reisen er å gjøre noen stopp for å få kompetansepåfyll fra andre som kan mye om skred. Da vil et kurs, en workshop eller ulike temakvelder våre et viktig moment. Her vil vi si litt mer om hvilke kurs vi har og hvem som er målgruppen for de ulike kursene.

Vi i Skredgruppa er godt over gjennomsnittet interessert i skred, og er også godt over gjennomsnittet interessert i å lære bort om skred. Derfor har vi vært en sentral del i utviklingen av skredutdanningen i Norge, og er en av de mest aktive kursarrangørene i Tromsø. Vårt mål er at vi skal kunne tilby kompetansepåfyll til alle, uansett hvor mye du kan fra før.

Vi tilbyr selvsagt alle de kursene som er en del av den nasjonale utdanningsstigen (NF -stigen), men også en rekke andre kurs og kompetansetiltak slik at vi skal nå best mulig frem med budskapet og at det skal være mulig å være med på kurs i en travel hverdag.

Under følger en liten «kursvelger» som skal gjøre det litt lettere å vite hvilke kurs/tiltak som passer best for deg.

Se datoer for årets kurs her

Kursoversikt


Beskrivelse

Målgruppe

Tidsbruk

Dagskurs


En dag på tur hvor vi jobber med grunnleggende skredlære. Skredterreng og bruk av skredutstyr er hovedtema

Nybegynnere som ønsker en rask innføring i skredfaget

6-8 timer

Toppturkurs


En helg med mange gode tips til toppturen. Skred har sin naturlige del, men også mye om utstyr, turplanlegging, skiteknikk (opp og ned) og andre ting som er nyttige når man er på tur.

Nybegynnere med relativt lite topptur-/skierfaring

2,5 dag (teorikveld + to dager på tur)

Grunnkurs


Det mest populære kurset! Vi bruker en helg på å bli introdusert til de viktigste faktorene innen skredfaget. Terreng, snø, vær, utstyr og gruppa har en sentral plass.


Kommer i to utgaver, et NF grunnkurs som følger den nasjonale kursmalen  og går over 3 hele dager og en komprimert versjon som går over 2,5 dag.

Nybegynnere med litt ski-/toppturerfaring eller mer erfarne som ønsker en oppfriskning.

2,5 – 3 dager

Videregående kurs


For deg som vil lære mer! Her jobber vi videre med alle temaene fra grunnkurset, men dykker spesielt dypere ned i snødekket.

De som har tatt grunnkurs skred eller har tilsvarende erfaring.

3 dager

Workshop


Sannsynligvis den viktigste samlingen for deg som kan en del, men vil lære mer sammen med andre.


Workshopene har ikke en fast kursmal, men kan enten ha generelt skred som tema eller konsentrere seg om ett eller noen få temaer. Disse er i større grad enn andre kurs basert på erfaringsutveksling blant deltakere og instruktører.

Bør ha grunnkurs og litt erfaring fra topptur.

1-4 dager

Skredkvelder

Ettermiddagsøkter hvor vi har ulike tema. Kan være kameratredning, snødekke, utstyr og mye mer. Ofte gratis 😊

For alle (hvis det stilles krav om et visst nivå kommer det frem i beskrivelsen av den aktuelle kvelden)

2-4 timer

Instruktørkurs


Ønsker du å lære bort det du kan? Det er både lærerikt for deg selv og utrolig givende. Instruktørkursene er delt i to deler med obligatorisk praksis mellom delene. Det tar som regel 2-3 år fra du starter på del 1 til du er godkjent instruktør på nivå 1.

For deg som har gått grunnkurs og videregående kurs, har mye erfaring og et sterkt ønske om å lære bort skred til andre.

4 + 4 dager med kurs og minimum 6 dager med praksis (+ mange egne turer mellom delkursene).

Instruktørsamlinger


Ingen kan alt om skred, vi er derfor veldig opptatt av å videreutvikle instruktørkorpset. Vi arrangerer både formelle samlinger som er en del av videreutdanningen til skredinstruktør nivå 2 og mer uformelle temasamlinger hvor instruktører lokalt eller fra hele landet samles.

Aktive instruktører som ønsker å videreutvikle seg.

1-3 dager


Skrevet av Håvard Lium 30. november 2021