Dette kurset er første del av NF skredinstruktørutdanning. Kurset skal dekke den fagkunnskapen som en instruktør skal kunne for å kunne holde dagskurs, grunnkurs og workshop innen skred. Kurset skal gi deltagerne inngående kunnskap om teoretisk og praktisk terrengvurdering, identifisering av skredproblem i snødekket, gruppedynamikk på tur i bratt vinterfjell og kameratredning.
Målgruppe
Kurset retter seg mot deg som ønsker å bli skredinstruktør. Mye handler om hvordan man formidler metodene innen skredfaget. Hvis du ønsker å fordype deg innen skred, men ikke ønsker å bli instruktør, anbefaler vi videregående kurs og skredworkshop.
Kurset går over 4 fulle dager, det vil si start torsdag morgen og avslutning søndag ettermiddag. Kursdagene er som regel på 10-12 timer, med en litt kortere søndag. Godkjent kurs krever 100% oppmøte.
Solide ferdigheter i håndtering av alpine farer og vinterfriluftsliv; ski, klær, ernæring, orientering og erfaring med ly og leir.
Dokumenterte ferdigheter i kameratredning og førstehjelp
Gjennomført grunnleggende skredkurs
Gjennomført videregående skredkurs (eller andre kurs/utdanninger som har mye fokus på snødekket. Mangler du videregående kurs må du redgjøre for hvordan du har opparbeidet deg nødvending kompetanse på snø)
Dokumenterte toppturer over flere år. (minimum 10 turer per år de siste tre sesongene, i relevant terreng og på lagdelt vintersnø)
Krav til skiferdigheter: Gode nok skiferdigheter til å kunne kjøre kontrollert under alle forhold i bratte heng (<35).
Deltakelse på minst én fagsamling skred (workshop) anbefales. Deltakerne skal være vant til tankegangen rundt sikre veivalg, skredvurdering, identifisering av skredterreng, kameratredning (1-3 skredtatte) vurdering av snødekket og være trent i bruk av eget S/M-utstyr. Det forutsettes at deltakerne har satt seg inn i relevant litteratur.
Kurset holdes bynært og det er lagt opp til at de som bor i Tromsø kan bo hjemme. Eventuelle deltakere fra andre steder må selv ordne overnatting. Vi ordner med middag, all annen mat må ordnes av hver enkelt.
Søknadsfrist er 20. november. Søknaden må innholde følgende:
Dokumentasjon/kursbevis på grunnkurs skred og videregående skredkurs
Søknaden sendes til Fjellsportgruppa i Troms Turlag v/Håvard Lium: havard@hvitedrommer.no.
4750 kroner for meldemmer av DNT
5500 kroner for ikke-medlemmer
Gangen videre i søknadsprosessen er at Fjellsportgruppa sender søknadene videre til styret i NF som vurderer søknaden som godkjent/ikke godkjent. Når Fjellsportgruppa får de godkjente søknadene tilbake fra NF gjør vi det endelige opptaket.
Alle deltakere skal stille med spade, søkestang, skredsøker, grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk, vinterklær og hodelykt. På kurs med alpin kvalifisering kreves brede ski(evt. brett/truger anbefales ikke) og kraftige støvler.
Kurset skal fokusere på tursituasjonen der problemstillingene er å ferdes og oppholde seg i et mulig skredfarlig terreng. For vurdering av veivalg legges hovedvekten på å bruke de objektive vurderingskriterier som finnes. Beslutningsprosesser og risikovurdering i tursammenheng skal være en viktig del av kurset, der deltakerne stilles foran ulike valgmuligheter.
Kurset er problembasert i formen og det forventes at deltakerne tar aktivt del i både opplegget og utførelsen. Instruktørene alternerer mellom selv å gi instruksjon, og å sette deltakerne i situasjoner der de får vist at de behersker metodene, f.eks. ved å la dem veilede hverandre.
En naturlig utvikling i løpet av kursperioden er at deltakerne får mer og mer ansvar for å planlegge og gjennomføre øvelser og turer, der instruktøren skal holde seg tilgjengelig, men litt i bakgrunnen. Kurset er faglig og pedagogisk forankret i veiledningen som metode.
Kunne gjenkjenne skredterreng
Kunne utføre kameratredning
Kunne finne informasjon om skredfare og snøforhold
Ha grunnleggende forståelse for snø og skred
Kjenne til relevant utstyr
Forstå betydning av egen motivasjon
Kjenne til hvordan deltakelse i en gruppe har betydning for sikker ferdsel
Kjenne til norske friluftslivstradisjoner
Vurdering og veien videre
Etter endt kurs vil du få en vurdering av dine ferdigheter og en anbefaling om veien videre. Hvis du er klar for å gå rett videre utdanningen så er neste steg aspirantpraksis over minimum 6 dager hvor du får jobbe på kurs sammen med erfarne instruktører. Etter godkjent praksis kan du søke veilederkurs skred og etter bestått veilederkurs blir du skredinstruktør nivå 1 og kan være med som instruktør på NF grunnkurs skred og NF videregående skredkurs.
KORONA/COVID-19: På våre turer og aktiviteter kan du være trygg på at vi tar smittevern på alvor. DNT har utarbeidet en egen smitteverninstruks for aktivitet som er i tråd med myndighetenes råd om smittevern.
Deltakelse på våre turer forutsetter at du som deltaker er frisk, ikke har symptomer på luftveisinfeksjon og ikke er i karantene. Generelle smittevernsregler skal alltid overholdes. Turleder/instruktør eller aktivitetsleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder dette.
Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/